NOS NieuwsAangepast

Brahimi voor overleg naar Turkije

VN-gezant Lakhdar Brahimi is vandaag in Turkije voor overleg over Syrië. Hij spreekt er met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en mogelijk ook premier Erdogan.

Het is de tweede keer dat Brahimi een bezoek brengt aan de regio. Vorige maand probeerde hij voor het eerst de strijdende partijen in Syrië rond de tafel te krijgen.

Gisteren bezocht Brahimi de Saudische koning Abdullah. Het Syrische regime beschuldigt Saudi-Arabië ervan stiekem wapens te leveren aan de opstandelingen.

Incident

Een woordvoerder zei achteraf dat de koning het met Brahimi eens is dat er zo snel mogelijk een eind aan de gevechten moet komen. Ook zijn beiden bang dat het conflict verder escaleert.

In Turkije zal Brahimi praten over het incident met een Syrisch passagiersvliegtuig afgelopen week. Turkije dwong het toestel te landen omdat er militair materieel aan boord zou zijn. Rusland zegt dat er alleen radarapparatuur aan boord was.

Grensgebied

Ook zullen de Syrische bombardementen in het grensgebied met Turkije worden besproken. Daarbij kwamen de afgelopen week vijf Turken om het leven.

Het is nog niet duidelijk of Brahimi ook doorvliegt naar Damascus. Hij zal na het overleg bepalen of daar aanleiding voor is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl