NOS NieuwsAangepast

Doden door salmonella-uitbraak

De salmonella-uitbraak door besmette zalm heeft twee mensen het leven gekost. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bij twee overledenen een verband gelegd met de bacterie Salmonella Thompson die ook in de zalm is aangetroffen.

Het gaat volgens het RIVM om twee ouderen.

Besmette zalm

Op dit moment zijn zeker 550 mensen ziek geworden door de besmette zalm en liggen 200 mensen in het ziekenhuis.

Het RIVM zegt dat het werkelijk aantal besmettingen hoger ligt. Het instituut vermoedt dat duizenden mensen sinds juli ziek zijn geworden, maar niet alle slachtoffers melden zich.

'Zeer uitzonderlijk'

De salmonellabacterie infecteert de darmen. Bij de meeste mensen leidt een besmetting tot milde darmklachten, een klein aantal wordt ernstig ziek. Een infectie kan volgens het RIVM leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Volgens RIVM-directeur Roel Coutinho is sprake van een "zeer uitzonderlijke en grote uitbraak".

De besmette zalm is afkomstig van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Alle besmette zalmproducten zijn inmiddels uit de winkels gehaald.

Heeft u zelf ervaring met het eten van de besmette zalm of kent u mensen die er last van hebben (gehad), en u wilt deze ervaring delen, dan kunt u mailen naar de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl