NOS NieuwsAangepast

Frisdrankmakers klagen NYC aan

Frisdrankfabrikanten, belangenorganisaties en horeca-ondernemingen in New York stappen naar de rechter. Ze willen dat het verbod op grote bekers suikerhoudende frisdrank niet wordt ingevoerd.

Het stadsbestuur heeft besloten dat vanaf maart de verkoop van frisdrank aan banden wordt gelegd. Bekers met een inhoud groter dan een halve liter mogen dan niet meer worden verkocht. Burgemeester Michael Bloomberg wil daarmee de zwaarlijvigheid van veel New Yorkers aanpakken.

'Betuttelend'

De organisaties en ondernemingen die naar de rechter stappen noemen het betuttelend dat New Yorkers niet meer zelf mogen bepalen hoeveel ze drinken. Ook zou het volgens hen slecht zijn voor bedrijven die het in economisch mindere tijden al moeilijk genoeg hebben en is de maatregel illegaal doorgevoerd

Bloomberg zou de gemeenteraad hebben gepasseerd. De burgemeester had het voorstel neergelegd bij de hoogste volksgezondheidsinstantie in New York die de maatregel goedkeurde. Die instantie is hiertoe niet bevoegd vinden de organisaties en ondernemingen die invoering van het verbod willen tegenhouden.

Obesitas-epidimie

Een woordvoerder van Bloomberg noemt de actie voorspelbaar. Hij bestrijdt dat de maatregel op oneigenlijke wijze is goedgekeurd. Door het op een proces te laten aankomen, komt er volgens de woordvoerder alleen nog maar meer aandacht voor de .

Uit een peiling van The New York Times in augustus bleek dat zes op de tien New Yorkers tegen het verbod op grote bekers frisdrank is. Meer dan de helft van New Yorkers heeft overgewicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl