NOS NieuwsAangepast

Gewonden bij gevechten Egypte

Aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president Morsi zijn in de hoofdstad Caïro slaags geraakt. Volgens het staatspersbureau raakten zeker honderd mensen gewond.

De twee groepen troffen elkaar op het Tahrirplein en gooiden met flessen, stenen en brandbommen. Verschillende demonstranten gingen met elkaar op de vuist. Het is de eerste uitbarsting van geweld sinds het aantreden van de nieuwe president in juni.

Fundamentalistische moslims en liberalen liggen met elkaar overhoop over de nieuwe grondwet. Die moet worden goedgekeurd voordat er een nieuw parlement kan worden gekozen.

'Battle of the Camel'

President Morsi had zijn aanhangers opgeroepen om tegen de openbaar aanklager te demonstreren. Die werd benoemd toen president Mubarak nog aan de macht was en heeft de Egyptenaren volgens correspondent Sander van Hoorn alleen nog maar teleurgesteld. "Er zijn de afgelopen 1,5 jaar veel processen geweest tegen aanhangers van dat regime, die verantwoordelijk waren voor misstanden, maar de openbaar aanklager heeft er maar weinig veroordelingen uit kunnen slepen. Afgelopen woensdag was de maat vol."

Die dag stonden 24 voormalige ambtenaren terecht die achter de zogenoemde 'Battle of the Camel' zouden hebben gezeten. "Begin februari vorig jaar kwamen tijdens demonstraties plotseling mannen op kamelen het Tahrirplein opgestormd. Die sloegen wild om zich heen en door de paniek die ontstond, kwamen elf mensen om het leven."

De rechter vond dat er geen bewijs was voor de aanklacht en sprak de 24 hoge functionarissen vrij. "Dat leidde tot zo'n ophef en zo veel onbegrip dat een roep om het aftreden van die openbaar aanklager heel groot werd", zegt Van Hoorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl