NOS NieuwsAangepast

Hackers dreigen met cyberaanval

De hackersgroep Anonymous dreigt met een grote aanval op de overheid en internetproviders. De aanval zou morgen plaatsvinden, op onder meer de stichting Brein, KPN, Ziggo, Tele2, UPC en XS4All. Op een website die de groep vaak gebruikt staan als doelwit ook de Tweede Kamer, de Rijksoverheid en het ministerie van Defensie.

Aanleiding voor de dreigende aanval is volgens Anonymous de blokkade van de downloadsite The Pirate Bay. De providers blokkeren de downloadsite na een vonnis van de rechtbank in Den Haag.

'Mankracht verdubbeld'

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt de dreiging serieus. Het houdt sinds dinsdag contact met de bedreigde bedrijven en overheidsinstellingen. De mankracht is verdubbeld, zegt het NCSC.

Ook de providers hebben maatregelen getroffen. Ze zeggen niet welke: 'we willen hackers niet wijzer maken dan ze al zijn', zegt een woordvoerder van Tele2. Hij verwacht dat de hackers veel computers tegelijk naar de websites van de providers en de overheidsinstellingen sturen, in de hoop dat de servers onder de druk bezwijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl