NOS NieuwsAangepast

Cyberaanval blijft uit

Een grote aanval op Nederlandse internetproviders en de overheid blijft vooralsnog uit. De beruchte hackersgroep Anonymous had aangekondigd de aanval vandaag uit te voeren omdat Nederland The Pirate Bay heeft blokkeerd. Zelf zeiden de hackers dat zo:

"Greetings Holland, wij zijn Anonymous. We hebben gezien dat een aantal van jullie providers The Pirate Bay heeft geblokkeerd na het vonnis in de rechtszaak. Wij zijn zeer ontstemd." Zo begint de YouTubevideo waarin een gemaskerde animatiefiguur van hackersgroep Anonymous dreigt Tele2, KPN, Ziggo en UPC aan te vallen. Hieronder zie je de video.

Het is niet duidelijk of de video echt van Anonymous komt, maar de providers nemen de bedreiging serieus. De bedrijven nemen voorzorgsmaatregelen. "Er staan technische mensen stand-by bij ons", zegt de woordvoerder van Ziggo. "We hebben een aantal scenario's geschetst en we zullen onze klanten inlichten als er iets gebeurt."Tele2 zegt alle zakelijke klanten een mail te hebben gestuurd om hen te informeren over de aanval en de eventuele gevolgen. Ook de andere providers zeggen alert te zijn en maatregelen te hebben genomen.De spreker in de video zegt dat Anonymous kwaad is over de blokkade van The Pirate Bay door de Nederlandse providers. De providers zijn namelijk door de rechter verplicht om The Pirate Bay te blokkeren. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.Stichting Brein eiste het verbod op The Pirate Bay. Ook zij worden genoemd in de dreigvideo.

Alert

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei zaterdagmiddag dat het tot nu toe geen enkel signaal heeft gekregen dat er sprake is van een aanval. ,,Maar we blijven alert'', benadrukt een woordvoerster. Volgens de aankondiging van Anonymous zouden de doelen onder meer zijn: KPN, Ziggo, Tele2, UPC en XS4All. Maar ook de Tweede Kamer, de Rijksoverheid en het ministerie van Defensie zouden doelwit zijn. Het National Cyber Security Centrum heeft sinds dinsdag contact met de bedreigde bedrijven en overheidsinstellingen. De mankracht is verdubbeld, zegt het NCSC.

Blokkade

De spreker in de video zegt dat Anonymous kwaad is over de blokkade van The Pirate Bay door de Nederlandse providers. De providers zijn namelijk door de rechter verplicht om The Pirate Bay te blokkeren. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.

Stichting Brein eiste het verbod op The Pirate Bay. Ook zij worden genoemd in de dreigvideo.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl