Bekend Vlaanderen op de kieslijst

Op Nederlandse kieslijsten zijn ze ook wel te vinden, bekende Nederlanders die een partij een steuntje in de rug willen geven. Maar bekende Vlamingen lijken politiek nog veel actiever.

Op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande zondag zijn tientallen bekende Vlamingen te vinden. Enkelen van hen proberen zelfs burgemeester te worden.

Meneer de Burgemeester

Eén van de kandidaten kennen Nederlandse kinderen al heel goed als burgemeester. Walter de Donder speelt 'de Burgemeester' in de kinderserie Samson en Gert, is ook Kabouter Plop en daarnaast in het echt burgemeester van Affligem. Die dubbele rol zorgt wel eens voor problemen, zegt hij.

"Er wordt vaak gezegd: 'ach ja, het is maar Kabouter Plop die hier burgemeester is'. Daar wordt een beetje lacherig over gedaan. Maar ik reageer daar niet op. Ik ga ervan uit dat mensen snugger genoeg zijn om een onderscheid te maken tussen fictie en realiteit."

De Donder is bij lange na niet de enige acteur die op de lijsten staat. Acteurs uit veel populaire Vlaamse series doen mee, bijvoorbeeld uit de ook in Nederland uitgezonden serie Witse. Verder staan er topsporters op de lijst zoals tourvedette Tom Steels en keeper Stijn Stijnen. Televisiepersoonlijkheid Carl Huybrechts is kandidaat voor de Vlaams-nationalisten van de N-VA.

Al die bekende Vlamingen kunnen zich maar beter voorbereiden op een intensieve taak, zeker als ze burgemeester willen worden. Journalist Erik Raspoet schreef een boek over Vlaamse burgemeesters. Hij zegt dat van Vlaamse burgemeesters, veel meer dan van Nederlandse, wordt verwacht dat ze midden in de samenleving staan. Dat valt wel eens tegen.

Problemen

Raspoet: "Een voorbeeld is de burgemeester van Landen, een jonge man. Die beklaagt zich erover dat hij zichzelf niet kan klonen, want hij moet in het weekend soms op zo veel plekken tegelijk zijn."

"Als je dan op de ene gelegenheid wel en op de andere niet verschijnt, kan dat voor problemen zorgen. Zeker als je de pech hebt dat je de volgende dag de organisator van een feestje tegen het lijf loopt. Hij gaat je dat meteen onder je neus wrijven."

Van een Vlaamse burgemeester wordt, veel meer dan in Nederland, verwacht dat hij tussen de mensen staat. Burgemeester De Donder: "Als er een vereniging een eetmaal organiseert om een paar centen in het laatje te krijgen, dan ga ik daar naartoe. Is er iemand ziek, ik ga er naar toe. Komt er iemand te overlijden uit een familie die ik een beetje ken, dan ga ik daar even moed inspreken."

"Is er een feest, dan sta ik er ook. Is er een kermis, dan blijf ik vaak tot de laatste aan de tapkast staan. Ik vind dat ook de taak van een burgemeester. Die moet voelen wat er in zijn gemeente leeft."

Verantwoordelijkheid

Dat laatste ontbreekt er wel eens aan als bekend Vlaanderen op de lijsten staat. Uit een peiling blijkt dat Vlamingen weinig van al die bekende gezichten moeten hebben. Bovendien staan veel bekende Vlamingen laag op de lijsten, alleen maar om de partij te steunen.

Fout, volgens De Donder. " Als je op een lijst gaat staan en je bent verkozen, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Je hebt die in handen gekregen en dan moet je er ook wat mee doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl