NOS SportAangepast

Marathonrijders hebben langebaan nodig

Marathonschaatsen. De sport beheerst het nieuws als er Elfstedentocht-koorts is, maar anders komen de rijders vrij anoniem de winter door. Zaterdag begint op de Jaap Eden-baan een nieuw seizoen, bij de eerste wedstrijd van de KPN Marathon Cup.

Marathonschaatsers worden nog te vaak gezien als ploeteraars in de marge. Zelfs langebaanschaatsers keken hun collega's in het verleden met de nek aan, maar daar is geen sprake meer van. Dat zou ook wel vreemd zijn, omdat de marathonrijders nu ook op de langebaan steeds vaker over de langste adem blijken te beschikken.

Voorheen boekte Gretha Smit successen op de marathon en de langebaan. Dit seizoen gaat Mariska Huisman, de Nederlands kampioene op kunstijs van 2010, dat proberen, evenals Niels Mesu, Ingmar Berga en Pim Cazemier. Vooral van laatstgenoemde mag wat verwacht worden. Cazemier werd in 2009 wereldkampioen op de 1.500 meter bij de junioren.

Vorig seizoen domineerden de marathonmannen van BAM nationaal de lange afstanden op de langebaan. Jorrit Bergsma won bij de NK afstanden de 5.000 meter en Bob de Jong de 10.000 meter. En nu gaat ook Berga zich op de langebaan mengen. Daarnaast versterkte de ploeg zich met Ted-Jan Bloemen, de Nederlandse kampioen allround.

Marathon wil profiteren van langebaan

De prestaties op de langebaan zorgden ervoor dat de marathonrijders binnen de schaatssport aan aanzien wonnen, maar het marathonschaatsen zelf zit niet in de lift. Integendeel.

Het blijft ieder seizoen sponsors sprokkelen om wedstrijden en teams mogelijk te maken. De kunstijsbaan van Biddinghuizen, FlevOnice, hoeft daar geen moeite meer voor te doen. Er kwamen te weinig bezoekers en de baan is in mei failliet verklaard en maakt geen onderdeel meer uit van het circuit.

Wellicht dat het nieuwe team van de KNSB de sport aantrekkelijker maakt. De bond lanceerde onlangs Team Langebaan, zodat het voor langebaanschaatsers eenvoudiger wordt om marathons te rijden. Maximaal vier toppers uit commerciële ploegen mogen meedoen aan wedstrijden om de KPN Marathon Cup en aan de NK.

Voorwaarde is wel dat zij vorig seizoen hebben deelgenomen aan de WK afstanden, WB-wedstrijden of een EK of WK allround of dat in het nieuwe jaar gaan doen. De vier doen als team mee en krijgen geen prijzengeld.

Gemser en Uytdehaage

Ook twee oude bekenden uit de 'langebaanwereld' maken dit seizoen hun opwachting in het marathoncircuit: Henk Gemser en Jochem Uytdehaage. Hun aanwezigheid kan bekijks trekken.

Gemser, voormalig bondscoach en chef de mission bij de Winterspelen van 2010, heeft zich als trainer verbonden aan marathonploeg De Haan Westerhoff. Tweevoudig olympisch kampioen Uytdehaage zal dit seizoen optreden als assistent-trainer van de marathonbaanselectie van Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl