NOS NieuwsAangepast

Rutte: Nobelprijs is erkenning

Premier Rutte vindt de Nobelprijs "een prachtige erkenning van de grote historische rol van de Europese Unie voor vrede, veiligheid en democratie". Ook PvdA-leider Samsom noemt de toekenning aan de EU een mooi eerbetoon.

Samsom voegt er wel aan toe dat de prijs een opdracht inhoudt voor de huidige generatie politici. "Weet wat er op het spel staat," zei hij.

Ook minister Rosenthal is gelukkig met de toekenning van de prijs. Hij benadrukt dat de EU sinds zijn oprichting een bijdrage heeft geleverd aan het waarborgen van de vrede. Minister Hillen spreekt van een opsteker voor Europa.

Opsteker

Minister Hillen spreekt van een opsteker voor Europa. Volgens hem is de EU "van ongelooflijk groot belang geweest voor de wereldvrede."

VVD-Kamerlid Dijkhoff kan zich goed voorstellen dat de EU wordt geprezen voor de rol om zo veel landen in harmonie te laten samenleven. Maar hij vindt dat de EU dit jaar niet zulke bijzondere prestaties heeft geleverd dat uitgerekend nu de prijs moet worden toegekend. Zelf hecht Dijkhoff meer aan de toekenning van de vredesprijs aan een persoon.

Persoon

Ook D66-leider Pechtold, die een fervent voorstander is van de EU, vindt dat het toch meer indruk maakt als de prijs naar een persoon gaat.

CDA-Kamerlid Omtzigt vindt het mooi dat de prijs naar de EU gaat. Hij noemt 60 jaar vrede een historisch belangrijk resultaat. "Nu moet de crisis nog worden opgelost," zegt hij.

PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor de toekenning. Volgens hem krijgt de EU de prijs op het moment dat Brussel heel Europa in de ellende stort. "What's next? Een Oscar voor Van Rompuy?" vraagt hij zich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl