NOS NieuwsAangepast

Van Rompuy: trots op Nobelprijs

EU-president Van Rompuy is trots op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie. Van Rompuy zegt dat de prijs een erkenning is voor de "grootste vredesstichter in de geschiedenis".

Het Nobelcomité in Oslo maakte vanmorgen bekend dat de prijs dit jaar naar Brussel gaat. Het Nobelcomité eert de EU voor het brengen van vrede en democratie in Europa.

Erkenning

Van Rompuy wil nog niet zeggen wie de prijs in december in ontvangst mag nemen. "Laten we van het vrolijke moment genieten", zei hij.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie noemt de toekenning een grote eer voor de 500 miljoen inwoners van de EU. "Het is gerechtvaardigde erkenning voor een uniek project dat werkt in het belang van de burgers, en in het belang van de wereld", aldus Barroso.

Voor alle burgers

Voorzitter Schulz van het Europees Parlement is "diep geraakt en vereerd". Hij noemt de EU een uniek project "dat oorlog door vrede vervangt en haat door solidariteit". Schulz zegt ook dat de prijs "voor alle burgers van de EU" is.

De Duitse bondskanselier Merkel zegt dat de prijs een aanmoediging en verplichting is om door te gaan met de Europese eenwording. Oud-kanselier Kohl had het ook over een "bevestiging voor het vredesproject Europa".

De Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing, een van de grondleggers van de Europese Unie, noemt het terecht dat de EU met de prijs wordt geëerd. Giscard was onder meer voorzitter van de commissie die een Europese grondwet ontwierp.

Vredesproject

Premier Stoltenberg van Noorwegen heeft de EU gefeliciteerd met de prijs. "De Europese Unie is een historisch vredesproject voor Europa", aldus Stoltenberg. Noorwegen is zelf geen EU-lid.

De Nederlandse ambassadeur bij de EU, Pieter de Gooijer, zegt dat de Nobelprijs "heel mooi" is. Volgens hem is de Europese samenwerking een van de meest succesvolle vredesprocessen in de wereld. "Het gaat vaak klunzig", geeft hij toe, "maar we stellen normen en waarden centraal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl