NOS NieuwsAangepast

Dna-onderzoek Vaatstra succes

Het dna-onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra is een groot succes. De politie maakte vanmorgen bekend dat ruim 89 procent van de mannen die waren opgeroepen dna hebben afgestaan, 6514 van de bijna 7300 die waren opgeroepen.

Gisteravond was de laatste keer dat mannen dna konden afstaan bij de afnamelocaties in Friesland. De komende weken zal de politie langsgaan bij de mannen die niet kwamen opdagen. Ook mannen die inmiddels naar het buitenland zijn verhuisd worden nog benaderd.

Straal van 5 kilometer

Door het onderzoek hoopt de politie een familielid te vinden van de moordenaar van Marianne Vaatstra. De 16-jarige werd in 1999 vermoord en verkracht teruggevonden in een weiland bij Veenklooster.

Voor het onderzoek werden mannen uitgenodigd die in 1999 in een straal van 5 kilometer rond Veenklooster woonden en tussen de 16 en 60 jaar oud waren.

'Bereidheid is groot'

"De bereidheid om mee te werken is groot", zegt een politiewoordvoerder. "Dat blijkt uit de soms zeer persoonlijke verhalen van mannen die bij de afnamelocaties werden gedeeld met de aanwezige politiemensen."

Volgens de woordvoerder was de opkomst in de woonplaats van Vaatstra, Zwaagwesteinde, zelfs 96 procent. Ook kwamen 69 mannen die inmiddels niet meer in de drie noordelijke provincies woonden speciaal terug om dna af te staan.

Zes maanden

De dna-monsters zullen de komende maanden worden vergeleken met een spoor dat op het lichaam werd aangetroffen. De politie denkt daar zes maanden voor nodig te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl