NOS NieuwsAangepast

Unieke Van Eyck-expo in R'dam

In Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam begint morgen de tentoonstelling 'De Weg naar Van Eyck'. Er worden werken van Jan van Eyck tentoongesteld, maar ook van onder anderen Johan Maelwael en de onbekende schilder die de 'Meester van de Heilige Veronica' wordt genoemd.

Het is voor het eerst dat er negentig Nederlandse, Franse en Duitse stukken van rond 1400 in één tentoonstelling te zien zijn. Het zijn vrijwel alle werken die nog bestaan uit die periode, omdat in Nederland bij de Beeldenstorm veel verloren is gegaan.

Heilige Barbara

De kern van de expositie bestaat uit schilderijen op paneel. Van Van Eyck hangen er onder meer de 'Heilige Barbara' uit Antwerpen, de 'Annunciatie' uit Washington en het gerestaureerde 'De drie Maria's aan het graf', uit de collectie van het Boijmans.

Een aantal andere bijzondere werken, waaronder Maelwaels 'Madonna met engelen en vlinders' komt uit de collectie van de Gemäldegalerie van de Staatliche Museen in Berlijn. Uit eigen collectie is daarnaast de Norfolk-triptiek te zien, een van de sleutelstukken uit de pre-Eyckiaanse tijd.

Doorbraak

Jan van Eyck is vooral bekend geworden door zijn nauwkeurige weergave van de werkelijkheid. Zijn schilderijen, vooral zijn portretten, krijgen hierdoor een realistisch karakter. Samen met zijn Italiaanse collega's uit die tijd zorgde hij voor een doorbraak in de schilderkunst.

Sint-Baafskathedraal

Van Eycks beroemdste werk, het drieluik 'Lam Gods' dat hij samen met zijn broer Hubert maakte, is niet te zien in Rotterdam. Het wordt op dit moment gerestaureerd; een klus die 5 jaar gaat duren. Het 'Lam Gods' hangt in de Sint-Baafskathedraal in het Belgische Gent.

De tentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen duurt tot 10 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl