Film over Curaçaose slavenleider

Danny Glover»
Danny Glover Bea Moedt

Door correspondent Dick Drayer in Willemstad

Het verhaal van slavenleider Tula kende hij nog niet, maar Curaçao is hem niet onbekend. Danny Glover (66) is honkballiefhebber en fan van de bekendste Curaçaoënaar in de Verenigde Staten, Andruw Jones. De Amerikaanse acteur is de komende twee weken op het eiland om opnames te maken voor de speelfilm 'Tula, the Revolt'.

Glover, bekend van Hollywoodfilms als 'Lethal Weapon' en 'The Color Purple' is de grootste naam die meespeelt in de film. De Nederlands/Curaçaose producer Dolph van Stapele vindt het een hele eer om met hem te mogen werken. "Tula, the Revolt moet volgend jaar niet alleen in Nederland en Engeland gedistribueerd worden maar ook in de Verenigde Staten. Met Danny in de cast wordt dat een stuk makkelijker", zegt Van Stapele.

Slavenopstand

Tula is op Curaçao een legendarische figuur. Hij leidde in 1795 een opstand van slaven, die protesteerden tegen de slechte leef- en werkomstandigheden op de plantages. Na een paar weken werd Tula opgepakt en door de Nederlandse machthebbers geëxecuteerd.

Glover werd meteen gegrepen door het script. Bovendien had hij een vurige wens om in de nadagen van zijn carrière nog iets van de wereld te zien. Nog belangrijker is zijn verbondenheid met het thema slavernij en de strijd voor vrijheid. "De moeder van mijn grootvader is geboren in 1852, als slaaf. Zij heeft mij in haar armen gehouden, toen ik anderhalf jaar oud was. Zo dichtbij is het dus nog", zegt Glover.

Internationale cast

Producer en cinematograaf Van Stapele kan het eigenlijk niet geloven. Vier jaar nadat hij met mede-producer Jeroen Leinders de eerste ideetjes voor de film besprak, staat er nu een aansprekende internationale cast in Curaçao. Naast Danny Glover spelen ook Jeroen Krabbé, Derek de Lint en Henriëtte Tol mee.

Ook acteurs en actrices van het eiland werken mee aan Tula. De film gaat in april of mei volgend jaar in première. In 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

Deel deze pagina

Foto

Glover is de grootste naam die meespeelt in de filmGlover is de grootste naam die meespeelt in de film

Glover is de grootste naam die meespeelt in de film

Tulathemovie

Video

  • video Speelfilm over Tula in de maak op Curaçao Op Curaçao beginnen binnenkort de opnames voor een speelfilm over Tula, de leider van een grote opstand van... slaven op het eiland. Een grote productie, die volgend jaar in première moet gaan.
  • video Danny Glover speelt in slavendrama 'Tula, the Revolt' De Amerikaanse Hollywood-acteur Danny Glover speelt in een nieuwe film over de Curaçaose slavenleider Tula.... Glover vertelt over zijn rol en over wat hem aansprak in het script.

Audio

  • Danny Glover in film over slavenopstand Grote namen bij de presentatie van de internationale cast voor de speelfilm 'Tula the revolt', het verhaal over de slavenopstand op... Curaçao in 1795. Gistermiddag werd bekend dat naast Derek de Lint en Jeroen Krabbé ook de Amerikaanse acteur Danny Glover meedoet. Correspondent Dick Drayer was bij de presentatie op Curaçao.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio