Turkije: toestel had militaire lading

Volgens Turkije had dit burgervliegtuig militair materieel aan boord»
Volgens Turkije had dit burgervliegtuig militair materieel aan boord EPA

Het Syrische passagiersvliegtuig dat gisteren door de Turkse luchtmacht gedwongen werd om in Ankara te landen, had militair materieel en munitie aan boord. De Turkse premier Erdogan zegt dat het in Rusland is gemaakt en was bestemd voor het Syrische ministerie van Defensie.

De Airbus A320 van Syrian Air die onderweg was van Moskou naar Damascus werd gisteravond door Turkse gevechtsvliegtuigen onderschept. Turkije had informatie gekregen dat het toestel mogelijk militair materieel aan boord had.

Turkse media meldden gisteravond dat er raketonderdelen en communicatieapparatuur aan boord waren. Na inspectie van het toestel en inbeslagname van een deel van de lading mocht het vliegtuig weer vertrekken.

Granaten in Turkije

De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn de afgelopen weken opgelopen. Dat gebeurde nadat Syrische mortiergranaten meerdere keren op Turks grondgebied terecht waren gekomen tijdens de strijd tussen het Syrische leger en de opstandelingen. Bij een van die incidenten kwamen vijf mensen om het leven.

Turkije zal ook andere Syrische vliegtuigen controleren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat Ankara vastbesloten is om wapenverkopen aan het regime van Assad te stoppen.

Tegen Syrië is geen internationaal wapenembargo van kracht. Dat wordt in de VN-Veiligheidsraad steeds tegengehouden door Rusland, de grootste wapenleverancier van Syrië.

'Recht op onderscheppen'

Turkije zegt dat het volgens internationale luchtvaartafspraken het recht heeft om een vliegtuig te onderscheppen, vooral als het vermoeden bestaat dat de veiligheid in gevaar is. Volgens Turkije is daar sprake van omdat er informatie was dat er wapens aan boord waren van het passagiersvliegtuig.

Deel deze pagina

Video

Rusland en Syrië ontkennen wapens aan boord burgervliegtuig

De spanning tussen Turkije en Syrië loopt op. Syrië is woedend over de onderschepping van een Syrisch passagiersvliegtuig door... Turkse straaljagers. Het toestel was onderweg van Moskou naar Damascus en werd gedwongen te landen omdat er wapens aan boord zouden zijn. Rusland en Syrië ontkennen, maar zojuist zei de Turkse premier Erdogan dat er aan boord van het vliegtuig munitie en militair materieel zijn gevonden, afkomstig van een Russische fabrikant.

Audio

  • 'Er bestaat geen internationaal wapenembargo tegen Syrië' De Turkse premier zegt dat het passagiersvliegtuig, dat in Turkije nog steeds aan de grond staat, militaire apparatuur en munitie... aan boord had. Het toestel was op weg van Rusland naar Syrie en werd gisteren door de Turkse luchtmacht gedwongen te landen. Correspondent Bram Vermeulen in Turkije.

Video en Audio

Meer video en audio