NOS NieuwsAangepast

OM vervolgt mishandelaar inbreker

Een 44-jarige man uit Oostzaan moet terechtstaan voor de zware mishandeling van een inbreker in Amsterdam.

De verdachte hield vorig jaar november met vier anderen de wacht bij het Frans Ottenstadion, omdat daar al vaker was ingebroken. Toen dat weer gebeurde betrapten de vijf de inbreker. Die raakte zwaargewond en ligt sinds het incident in coma.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de vier anderen niet te vervolgen. Van twee verdachten is niet vast komen te staan dat ze de 50-jarige inbreker uit Hoofddorp hebben mishandeld. De twee anderen hebben wel geweld gebruikt, maar volgens het OM was dat proportioneel. Justitie beschikt over bewakingsbeelden waarop de mishandeling is te zien.

Artikel-12

Advocaat Richard Korver die de inbreker en zijn familie vertegenwoordigt, zegt dat hij een artikel-12 procedure begint. Volgens Korver willen zijn cliënten dat de vier anderen toch worden vervolgd.

De advocaat haalt als voorbeeld aan dat een van de twee mannen die volgens het OM geen geweld hebben gebruikt, mensen op afstand heeft gehouden. "Er is een val gezet. Op het moment dat dat gebeurt door mensen die geen agent of professionele beveiliger zijn, moeten die zich verantwoorden", zegt Korver.

De verdachte die nu wordt vervolgd zat vorig jaar enige tijd vast na het incident. Wanneer de zaak tegen de man wordt behandeld door de rechtbank is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl