NOS NieuwsAangepast

Turkije roept ambassadeur op matje

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur ontboden. Onderwerp van gesprek is het onderscheppen en laten landen van een Syrisch vliegtuig, gisteren. Dat passagiersvliegtuig was onderweg van Moskou naar Damascus.

Zodra de Airbus A320 het Turkse luchtruim binnenvloog, werd het door gevechtsvliegtuigen onderschept en begeleid naar het vliegveld van de hoofdstad Ankara. Turkije vermoedde dat het vliegtuig "verdachte lading" had. In Ankara werd het urenlang doorzocht; volgens Turkse media is daarbij militaire apparatuur voor het regime van president Assad aangetroffen.

Ontstemd

Moskou reageerde ontstemd op het incident. Turkije zou het leven van Russische burgers in gevaar hebben gebracht. Rusland beklaagde zich ook over het feit dat diplomaten geen contact mochten leggen met de zeventien Russen aan boord van het vliegtuig.

Het Russische agentschap voor wapenexport zei eerder al dat er helemaal geen wapens van Rusland naar Syrië werden vervoerd.

Syrië is kwaad over de actie van Turkije; volgens minister Said van Transport hebben de Turken zich schuldig gemaakt aan piraterij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl