NOS NieuwsAangepast

Seksisme beheerst debat Australië

Door correspondent Robert Portier

De Australische politiek wordt deze week gedomineerd door ruzies over seksisme. Kamervoorzitter Peter Slipper trad dinsdagavond af nadat bekend werd dat hij seksistische sms'jes had verstuurd. Sindsdien vliegen beschuldigingen van vrouwonvriendelijkheid over en weer.

De inhoud van de sms'jes werd niet bekendgemaakt, maar Australische media meldden dat die gingen over een van de vrouwelijke parlementsleden. Slipper zou grove bewoordingen hebben gebruikt voor vrouwelijke geslachtsdelen.

De oppositie drong vervolgens aan op het aftreden van Slipper, omdat de vrouwonvriendelijke sms'jes niet zouden passen bij de waardigheid van zijn ambt.

Motie van wantrouwen

De Kamervoorzitter is al een tijd omstreden en stond sinds april op non-actief nadat hij door een voormalige medewerker werd aangeklaagd vanwege seksuele intimidatie. De sms'jes kwamen naar buiten tijdens de behandeling van die rechtszaak.

De regering weigerde een motie van wantrouwen tegen Slipper te steunen en wilde geen uitspraak doen over zijn positie zolang de zaak onder de rechter is. Die opstelling leidde tot hoongelach van de oppositie.

'Les lezen'

In een 15 minuten durende speech veegde de premier Julia Gillard vervolgens de vloer aan met oppositieleider Abbott, die ze zelf van seksisme beschuldigde. "Ik laat me door jou niet de les lezen over seksisme en vrouwonvriendelijkheid", startte ze haar betoog, waarna ze met een lijst voorbeelden kwam van vrouwonvriendelijk gedrag van oppositieleider Abbott.

Zo had Abbott ooit gesuggereerd dat mannen natuurlijke leiders zijn "vanwege hun bouw en temperament" en noemde hij abortus in 2004 "de makkelijke keuze". Gillard zei zich persoonlijk te hebben gestoord aan een plakaat waarin ze werd opgeroepen te vertrekken met de tekst 'Ditch the witch'.

Het voorstel om de Kamervoorzitter tot aftreden te dwingen werd vervolgens met één stem verschil afgewezen. Enkele uren later besloot Slipper de eer aan zich zelf te houden.

Overgelopen

Pikant punt in de kwestie is dat de Kamervoorzitter afkomstig is uit de conservatieve partij. Afgelopen jaar werd duidelijk dat hij niet in aanmerking zou komen voor herverkiezing. In ruil voor het voorzitterschap liep hij vervolgens over naar het Labor-kamp. Die stap kwam Labor goed uit, omdat de regering een flinterdunne meerderheid heeft en elke stem kan gebruiken.

De conservatieve partij beschuldigde de politicus van verraad en probeerde hem sinds die tijd uit het zadel te wippen. De voormalig medewerker die Slipper van seksuele initmidatie beschuldigde voerde uitgebreid overleg met de conservatieve partij voor hij zijn aanklacht indiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl