NOS NieuwsAangepast

Planeet vol diamant ontdekt

Astronomen zeggen dat ze in het sterrenbeeld Kreeft een planeet hebben ontdekt die grotendeels uit diamant en koolstof bestaat. Ze schatten dat er wel drie aardbollen aan diamant op de planeet 55 Cancri e is te vinden.

NASA ontdekte vorig jaar vijf planeten rond de ster 55 Cancri, die op zo'n 40 lichtjaar van de aarde staat. Door het gewicht van de planeet te berekenen, ontdekten de astronomen dat die een totaal andere samenstelling heeft dan de aarde.

In de korst van onze planeet zit vooral veel zuurstof, silicium en aluminium. Deze planeet bevat vooral het element koolstof, waar grafiet en diamant uit bestaan. Het is voor het eerst dat er planeet wordt ontdekt met zo'n andere samenstelling die geen gasreus is als Jupiter.

Superaarde

De planeet is twee keer groter dan de aarde en heeft acht keer meer massa. Daarom wordt het een superaarde genoemd. De planeet draait in 18 uur om zijn ster. Doordat hij zo dicht bij de ster staat, is het er extreem warm: zo'n 2000 graden Celsius.

De astronomen menen dat hun ontdekking nog maar eens bewijst hoeveel verscheidenheid er in de ruimte te vinden is. "Sterren zijn simpel. Als je de massa en leeftijd weet, weet je de geschiedenis en hoe hij eruit ziet. Planeten zijn veel complexer. Dit is maar een voorbeeld van de ontdekkingen die we kunnen verwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl