NOS NieuwsAangepast

Rivierdijk minder veilig dan gedacht

Veel rivierdijken in het oosten van Nederland zijn minder veilig dan voorheen werd aangenomen. De dijken langs bijvoorbeeld de Rijn, Maas en Waal hebben last van zanduitspoeling bij hoogwater. Het water zoekt zich dan een weg onder de dijk door en voert zand mee terug de rivier in. Daardoor worden de dijken minder stabiel.

Uit een onderzoek in opdracht van zeven waterschappen blijkt dat zanduitspoeling een groter risico vormt dan werd gedacht. Een woordvoerder van het waterschap Rivierenland zegt dat er meer onderzoek nodig is om het probleem aan te pakken.

Nieuwe oplossingen

Rijkswaterstaat had eerder becijferd dat er 2 miljard euro nodig is om zanduitspoeling tegen te gaan. Volgens het waterschap Rivierenland is dit bedrag gebaseerd op oude technieken en zouden nieuwe oplossingen veel goedkoper zijn.

Op een flink aantal plekken zijn op korte termijn maatregelen nodig, aldus de woordvoerder. In het westen van het land vormt zanduitspoeling geen bedreiging, omdat een dikke kleilaag daar de ondergrond beschermt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl