NOS NieuwsAangepast

Banenverlies bij SNS Bank

SNS Bank gaat reorganiseren en de strategie bij de bank aanscherpen. Daardoor zullen er mogelijk honderden banen verdwijnen bij de retailbank. Medewerkers van SNS Bank worden vandaag en de komende dagen in diverse sessies in Utrecht bijgepraat en geïnformeerd over de plannen.

Een woordvoerder van SNS Reaal benadrukt dat nog niet duidelijk is om hoeveel banen het precies gaat en of het leidt tot ontslagen. Ook herplaatsing elders in de bank en verzekeraar behoort tot de mogelijkheden. Bij SNS Bank werken ruim 2400 mensen.

SNS voert een aantal namen en wil deze aanscherpen tot vier retailmerken, te weten de gewone SNS Bank, de 'groene' ASN Bank, RegioBank en de hypotheekbank BLG Wonen. De vier banken behoren allemaal tot het moederconcern en delen dezelfde backoffice en infrastructuur, maar bedienen verschillende klanten en doelgroepen met verschillende financiële producten, elk vanuit een eigen 'loket'.

Zwaar weer

SNS Reaal verkeert in zwaar weer. De bank kreeg in 2008 750 miljoen euro staatssteun, maar slaagt er niet in die steun af te lossen. De voorbije jaren heeft SNS meer dan 1,7 miljard euro af moeten schrijven op vastgoedfinanciering in binnen- en buitenland.

Door de verzwakte financiële positie kan de bank met moeite en tegen hoge kosten terecht op de kapitaalmarkten. De bank heeft om die reden ook aangeklopt bij de Europese Centrale Bank (ECB) voor 1,5 miljard euro aan goedkope leningen.

In juli kondigde SNS Reaal aan dat de bank samen met adviseurs waaronder de zakenbank Goldman Sachs, alle opties onderzoekt om de bank en verzekeraar te herstructuren. Daarbij wordt ook overwogen omonderdelen te verkopen. Daarbij worden bijvoorbeeld de verzekeringsdochters Zwitserleven en AXA genoemd.

Systeembank

De bank is een zogenaamde systeembank en dus een belangrijke pijler onder het Nederlands betalingsverkeer met een balans van 132 miljard euro. De bank mag dus niet omvallen. Om die reden heeft kredietbeoordelaar Fitch deze week de rating voor SNS Reaal op BBB+ gehouden, omdat de overheid zal bijspringen mocht de bank in de problemen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl