NOS NieuwsAangepast

Syrië boos na doorzoeking vliegtuig

Syrië is boos op Turkije over het onderscheppen en aan de grond houden van een passagiersvliegtuig. Volgens minister Said van Transport heeft Turkije zich schuldig gemaakt aan piraterij en verdragen over de internationale burgerluchtvaart geschonden.

Turkse gevechtsvliegtuigen onderschepten gisteravond een Airbus A320 van Syrian Air die uit Rusland afkomstig was wegens "verdachte vracht". Het toestel werd tot landen gedwongen en daarna negen uur doorzocht. Volgens Turkse media zijn in het laadruim raketonderdelen en radio-apparatuur gevonden. Die zouden zijn bestemd voor het regime van president Assad.

De regering in Ankara heeft niet bekendgemaakt wat er in het vliegtuig is gevonden. De A320 mocht uiteindelijk doorvliegen naar Syrië.

Opheldering

Rusland is ook ontstemd over het incident. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Turkije Russische staatsburgers in gevaar heeft gebracht. Het Kremlin verwijt Turkije ook dat het geen contact heeft gezocht na het besluit om het vliegtuig te doorzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl