NOS NieuwsAangepast

50 jaar Tweede Vaticaans Concilie

11 oktober 1962, precies vijftig jaar geleden, begon het Tweede Vaticaans Concilie. Een kerkvergadering, bijeengeroepen door paus Johannes XXIII en bedoeld om 'de kerk bij de tijd te brengen'. Naar de uitkomsten werd in Nederland en de rest van de wereld met spanning uitgekeken.

Het Tweede Vaticaans Concilie vond, met tussenpozen, plaats tussen 1962 en 1965. Paus Johannes XXIII organiseerde de kerkvergadering om "de ramen van de Kerk open te zetten voor de frisse lucht van buiten". Op de agenda stonden allerlei onderwerpen, van de taak van de priester tot oorlog en vrede. Naast duizenden bisschoppen waren ook vertegenwoordigers van de protestantse kerk en het Jodendom aanwezig.

Landstaal

Eén van de bekendste besluiten die het Tweede Vaticaans Concilie heeft opgeleverd, is dat de heilige mis vanaf dat moment in de landstaal gevierd mocht worden. Tot die tijd was het Latijn de verplichte taal voor alle kerkelijke vieringen.

Een verandering die daarbij aansluit, is dat de priester de heilige mis sinds het Concilie viert met zijn gezicht naar de mensen in de kerk. Voor die tijd stond hij met de rug naar hen toe, zijn ogen gericht op het tabernakel. Dat is de plek waar in de kerk de hostie wordt bewaard, en daarmee de centrale plek in het gebouw.

Er kwam meer ruimte voor de leek in de kerk, die sindsdien bijvoorbeeld de Bijbellezingen mag verzorgen. De relaties met andere godsdiensten, in het bijzonder met het Jodendom, werden verbeterd.

Democratie

Voor het eerst in haar eeuwenlange geschiedenis sprak de katholieke kerk zich uit voor godsdienst- en gewetensvrijheid, en voor democratie. Ook sprak de kerk zich uit tegen de kernwapenwedloop, die op dat moment plaatsvond.

De NOS vroeg een aantal priesters wat het Concilie voor hen betekent, en voor de katholieke kerk in Nederland. Lees hun reacties hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl