NOS NieuwsAangepast

Militairen VS naar grens Syrië

De Amerikaanse regering heeft militairen gestuurd naar Jordanië in het grensgebied met Syrië, om daar een militair hoofdkwartier op te zetten en om beter het oog te houden op de opslagplaatsen voor chemische wapens in Syrië. Ook wil Amerika Jordanië helpen bij de opvang van Syrische vluchtelingen.

De bekendmaking door minister Panetta van Defensie duidt volgens waarnemers op een grotere militaire betrokkenheid van de Verenigde Staten bij het conflict in Syrië.

Rode lijn

Panetta zei vorige week dat het ernaar uitziet dat de chemische wapens veilig in de opslagplaatsen liggen, maar er zijn aanwijzingen dat Syrië de wapens inmiddels heeft verplaatst. President Obama heeft al gezegd dat het gebruik van chemische wapens door Syrië voor hem het sein is om militair in te grijpen. In dat geval is "een rode lijn overschreden".

Volgens een functionaris van het Pentagon gaan er ruim honderd kwartiermakers naar Jordanië. Amerikaanse militairen die in mei meededen aan een oefening in Jordanië, zijn er gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl