NOS NieuwsAangepast

Makelaars dagen woningsite Funda

Makelaarsvereniging VBO Makelaar daagt woningsite Funda.nl voor de rechter. De site zou de makelaars die bij VBO zijn aangesloten, benadelen. Zo zouden koopwoningen van het grotere NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) bij zoekopdrachten op Funda altijd bovenaan komen.

De NVM is een van de oprichters van Funda en was aanvankelijk de enige aanbieder van koopwoningen op de site. Sinds 2007 staat het ook het woningaanbod van andere makelaars toe, maar wel onder beperkende voorwaarden.

De andere makelaars klagen al langer dat hun aanbod minder goed te vinden is. Dat leidt volgens VBO Makelaar tot oneerlijke concurrentie, omdat Funda de belangrijkste site voor huizenzoekers en -aanbieders is.

Misbruik van positie

VBO Makelaar voelt zich gesterkt door een eigen onderzoek naar de machtspositie van Funda. In dat onderzoek staat dat het aannemelijk is dat de site haar positie als marktleider misbruikt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelde eerder dit jaar al dat Funda alle makelaars dezelfde behandeling moet geven.

De NVM zegt in een reactie dat VBO Makelaar zelf akkoord is gegaan met de voorwaarden waarop hun woningaanbod op Funda te vinden is. Dat de eigen makelaars daarbij worden bevoorbeeld noemt de vereniging logisch. "Als een supermarkt producten van een concurrent toelaat, legt het die toch ook niet op ooghoogte in de schappen", aldus de NVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl