NOS WielrennenAangepast

Wielercircus wederom in China

Voor het tweede jaar op rij is de laatste WorldTour-koers gestart op het Plein van de Hemelse Vrede, midden in Peking.

Aan de start stonden 146 paar geoliede wielerbenen. De etappe ging dwars door de miljoenenstad, in de richting van het Olympisch Stadion en werd gewonnen door Elia Viviani. Woensdag vertrok het peloton uit de stad richting de bergen rondom Peking. Nederland is met dertien renners en twee teams, Rabobank en Vacansoleil-DCM, sterk vertegenwoordigd.

door correspondent Karen Eshuis

De profrenners kregen vrij baan van het rennershotel naar het historische Tiananmenplein en ook het plein zelf werd hermetisch afgesloten voor al het verkeer. Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil-DCM is verbaasd. "Hele zesbaanswegen zijn afgezet en op iedere hoek staat een politieman of militair."

Hoogerland kijkt ogen uit

Voor veel renners is het een eerste kennismaking met het communistische land. Johnny Hoogerland test zijn fiets nog even voor de start en kijkt met enig argwaan naar het enorme portret van Mao dat aan de rand van het plein hangt. "Voor ons is het bizar dat zo'n bruut iemand nog zo pontificaal op het plein staat".

Nederland troeft China wat betreft het aantal renners in deze wedstrijd met gemak af. Er startten slechts vier renners uit het thuisland. Een daarvan is vijfvoudig nationaal kampioen Xu Gang. Ook hij is trots in zijn eigen land tussen alle internationale topploegen te mogen starten. "Ik voel me vereerd", zegt hij. Xu rijdt voor Champion System, de enige Aziatische profploeg in het peloton. Het voornaamste doel van deze profploeg is het Chinese wielrennen aantrekkelijker te maken.

Wielrennen populair in China

Hoewel er weinig Chinezen in het peloton starten, staan er wel honderden toeschouwers op het plein. En op weg naar het Vogelnest, het Olympisch Stadion in het noorden van de stad, staan langs het parcours overal enthousiaste toeschouwers met rode vlaggetjes.

De internationale wielerbond UCI wil met deze Ronde van Peking de sport internationaliseren. En bovendien is het lucratief, want China betaalt de UCI om de Ronde van Peking in de WorldTour op te nemen.

De tweede etappe, 126 kilometer naar Mentougou, werd woensdag gewonnen door de Duitser Tony Martin. In de derde etappe rijden de renners langs de Chinese muur en later in de etappekoers, die tot en met 13 oktober duurt, volgen nog een paar pittige bergen in Pinggu, in het noorden van Peking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl