NOS NieuwsAangepast

Meer details aanval consulaat Libië

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nieuwe informatie vrijgegeven over de aanval op het consulaat in de Libische stad Benghazi. Ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen kwamen daarbij om het leven.

Eerder was al bekend dat de aanval geen uitvloeisel was van het protest tegen de Mohammed-film, maar zorgvuldig leek voorbereid. Het consulaat werd aangevallen door een groep zwaarbewapende mannen.

Het Huis van Afgevaardigden houdt vandaag een hoorzitting over de gebeurtenis, die de inzet is geworden van een politieke strijd tussen de Democraten en de Republikeinen.

Jerrycans met benzine

Stevens was een dag voor de aanval vanuit Tripoli naar Benghazi gekomen. Hij sprak daar met verscheidene mensen met als laatste een Turkse diplomaat.

Op de avond van 11 september naderde de zwaarbewapende groep het consulaat. De staf sloeg onmiddellijk alarm en bracht de ambassadeur naar een beveiligde ruimte in het consulaat.

De aanvallers schoten Libische bewakers dood en drongen het consulaat binnen. Toen hun pogingen mislukten om in de beveiligde ruimte te komen, leegden ze jerrycans met benzine en staken het gebouw in brand.

Ademnood

Een Amerikaanse agent die het consulaat verliet, kwam meteen onder vuur te liggen. Hij keerde gewond terug en stierf later aan zijn verwondingen.

Stevens en anderen kwamen in zware ademnood. Agenten die naar hem op zoek gingen, konden hem door de zware rookontwikkeling niet vinden.

Toen hij gevonden werd, was hij al gestikt. Hij werd nog wel naar een ziekenhuis gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl