NOS NieuwsAangepast

Uitspraak hoger beroep Pussy Riot

De rechter in Moskou is bezig met de uitspraak in het hoger beroep van de punkband Pussy Riot. De drie leden werden in augustus veroordeeld tot twee jaar in een werkkamp wegens hooliganisme en religieuze haat.

Met een optreden in een kathedraal in Moskou veroorzaakte de band grote ophef. Tijdens een dienst renden de vrouwen het altaar op en zongen een anti-Poetin lied. De band uitte kritiek op de relatie tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en Poetins bewind. In het 'punkgebed' vroegen ze de maagd Maria om de president af te zetten.

Mensenrechtenactivisten noemden de rechtszaak die volgde een politiek proces, omdat de bandleden in verzet komen tegen de autoriteiten. Het hoger beroep stond gepland voor 1 oktober, maar werd uitgesteld nadat één van de vrouwen haar advocaten had ontslagen.

Strafvermindering

De bandleden hopen dat ze van de rechters strafvermindering krijgen. Als hun celstraf in hoger beroep wordt teruggebracht tot zeven maanden of korter, komen ze direct vrij; de vrouwen zitten al zo lang in voorarrest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl