NOS NieuwsAangepast

Operatie activiste Pakistan succes

Artsen hebben met succes een kogel verwijderd uit het hoofd van de 14-jarige Pakistaanse activiste die werd neergeschoten door de taliban. De artsen zeggen tegen de BBC dat het meisje buiten levensgevaar is.

Malala Yusufzai werd gisteren in de Swat-vallei, in het noordwesten van Pakistan, aangevallen toen ze op weg was van school naar huis. Een man met een baard zou op een groepje scholieren zijn afgestapt en hebben gevraagd wie Malala was. Een ander meisje wees op haar, en toen Malala ontkende dat zij het was, werden beiden beschoten. Ook het andere meisje is naar verluidt niet in levensgevaar.

De aanval leidde tot een storm van verontwaardiging, in Pakistan en daarbuiten. Pakistaanse politici, onder wie president Zardari, veroordeelden de beschieting en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een barbaarse, laffe aanval.

Taliban

De taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Ze zeggen dat ze het meisje hebben aangevallen omdat ze anti-taliban en seculier is. Een taliban-woordvoerder zei dat ze opnieuw zal worden aangevallen als ze de aanval overleeft.

Yusufzai kreeg bekendheid doordat ze in 2009 een dagboek bijhield voor de BBC over haar leven in de Swat-vallei, waar de taliban het toen voor het zeggen hadden. De taliban werden in 2009 verdreven door het Pakistaanse leger.

Schuilnaam

In de Swat-vallei sloten de taliban meisjesscholen en voerden ze strenge islamitische wetten in. Yusufai beschreef in het dagboek, onder een schuilnaam, hoe zij en anderen leden onder het juk van de Taliban.

Nadat de taliban waren verdreven werd de identiteit van Yusufzai bekend en won ze een nationale prijs voor haar moed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl