NOS VoetbalAangepast

Mijlpalen gloren voor Oranje

Andorra is geen opponent die tot de verbeelding spreekt. Toch kan het duel met het vorstendom voor Nederland en een enkele Oranje-international een gedenkwaardige worden.

Voor Rafael van der Vaart heeft Andorra al een speciale klank. Op 6 oktober 2001 was dat immers de tegenstander toen hij als achttienjarige Ajacied zijn Oranje-debuut maakte. Halverwege de tweede helft mocht hij van de bondscoach, net als komende vrijdag Louis van Gaal, in Gelredome invallen voor Victor Sikora.

Inmiddels zijn we elf jaar verder en heeft Van der Vaart als vijfde Nederlander de mijlpaal van honderd interlands bereikt. Dat gebeurde in augustus in België. Tegen Andorra kan de 29-jarige middenvelder de teller op 101 brengen, evenveel als Phillip Cocu, maar nog net even minder dan Giovanni van Bronckhorst (106), Frank de Boer (112) en recordhouder Edwin van der Sar (130).

Contrast

Hoe groot is het contrast met Ruben Schaken. De vleugelspits van Feyenoord vierde eerder dit jaar zijn alweer dertigste verjaardag, maar staat mogelijk aan de vooravond van zijn eerste optreden in Oranje. Overigens bij lange na niet een record, ook niet voor een veldspeler. Dat is stevig in handen van Barry van Galen, die dik 34 was jaar toen hij in 2004 zijn enige interland speelde (tegen Andorra). Sander Boschker was zelfs al 39 toen hij twee jaar geleden onder de lat mocht plaatsnemen bij het Nederlands elftal.

Andorra stond vier keer eerder tegenover Oranje en steeds ging het, net als nu, om een WK-kwalificatiewedstrijd. De serie begon in 2001 met twee duidelijke zeges: 0-5 en 4-0. In beide gevallen zat Louis van Gaal als bondscoach op de Nederlandse bank. In 2004 voegden de mannen van Marco van Basten er een 0-3 zege aan toe en het jaar daarop werd het 4-0.

Goaltjesdief

De doelcijfers zeggen alles over de verhoudingen tussen de nummer zes en 201 van de wereldranglijst: 16-0. En daar gloort perspectief voor goaltjesdief Klaas-Jan Huntelaar, met 33 treffers de topscorer binnen de huidige Oranje-selectie. De spits van Schalke 04 deelt op de eeuwige ranglijst de vijfde plaats met niemand minder dan Abe Lenstra en Johan Cruijff. Met twee treffers tegen Andorra zal de Gelderlander twee andere grootheden achterhalen: Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooij.

Huntelaar heeft zelfs nog maar één doelpunt nodig om in één adem genoemd te worden met Oranje-topscorer Patrick Kluivert (veertig treffers) en Dennis Bergkamp (37 stuks). Zij wisten in het Oranje-shirt tegen 23 verschillende landen het doel te vinden. Andorra moet voor The Hunter nummer 23 worden.

Indrukwekkende reeks

Terwijl Andorra van zijn 34 WK-kwalificatiewedstrijden er slechts eentje heeft weten te winnen en er twee met een gelijkspel afsloot, is Nederland aan een indrukwekkende reeks bezig. Oranje is sinds die pijnlijke nederlaag in Ierland in 2001 al 24 WK-kwalificatieduels ongeslagen. De laatste tien werden zelfs zonder uitzondering gewonnen. In beide gevallen is sprake van een nationaal record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl