Formatie:leenstelsel studenten

Studenten tijdens de introductieweek in Rotterdam»
Studenten tijdens de introductieweek in Rotterdam ANP

De basisbeurs voor studenten verdwijnt en er komt een leenstelsel voor in de plaats. VVD en PvdA zijn het erover eens dat er zo'n stelsel moet komen, zeggen bronnen rond de formatie.

Het nieuwe systeem van studiefinanciering wordt ingevoerd in 2014 en gaat alleen gelden voor nieuwe studenten. Voor de lening geldt een gunstig rentetarief. Studenten hoeven pas af te lossen als ze klaar zijn met hun studie en een baan hebben.

Blijvend geïnvesteerd

De universiteiten, verenigd in de VSNU, zijn positief over het leenstelsel. Volgens de VSNU wordt er blijvend geïnvesteerd in het hoger onderwijs. De universiteiten vinden het ook belangrijk dat er een prikkel blijft voor studenten om niet te lang over hun studie te doen.

De HBO-raad vindt dat er wel iets moet worden geregeld voor studenten met ouders met een laag inkomen. Die zijn in het nadeel als er meer geld voor een studie moet worden geleend.

VVD en PvdA werden het vorige week eens over het afschaffen van de omstreden boete voor studenten die te lang over hun studie doen.

Deel deze pagina

Video

  • video Aankomende studenten 'niet blij' met leenstelsel Het lenen heeft consequenties voor aankomende studenten, hun ouders en de school. Hoe denken zij over het... nieuwe leenstelsel? Op het Saxion in Enschede konden ouders en aankomende studenten oriënteren zich op een studierichting. Het idee van een schuld na de studie valt daar niet goed.
  • video Basisbeurs verwijnt, leenstelsel in de plaats De basisbeurs verdwijnt voor alle studenten en er komt een leenstelsel voor in de plaats. VVD en PvdA gaan... dat invoeren voor het hoger onderwijs. Dat blijkt uit bronnen rond de kabinetsonderhandelingen.

Audio

  • Leenstelsel voor studenten VVD en PvdA gaan een leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs invoeren. De basisbeurs zal dan verdwijnen en wordt... vervangen door een lening. Bronnen rond de formatie-onderhandelingen bevestigen dat aan de NOS. Verslaggever Marcel Bril.
  • 'Voor heel veel ouders van studenten wordt het niet meer betaalbaar' Hoe denken aankomende studenten over de invoering van het leenstelsel voor studiefinanciering? Jeroen de Jager bezocht de open... avond van Hogeschool Saxion in Enschede om reacties te peilen
  • 'Na invoering leenstelsel Australië niet minder studenten' Econoom Dinand Webbink heeft onderzoek gedaan naar het nut van een leenstelsel voor studenten. Hij vindt de woede van de... studentenvakbond LSVb over het voornemen van PvdA en VVD overdreven.
  • 'Kijken naar talenten en niet naar centen van studenten' Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Paul van Meenen (D66) reageerden vanochtend in het Radio 1 Journaal op het nieuwe leenstelsel... voor studenten, dat PvdA en VVD willen invoeren.
  • Vijf vragen over studiefinanciering De VVD en PVDA zijn het eens geworden over een leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs. Vanaf 2014 krijgen nieuwe... studenten geen basisbeurs meer. Het is de zoveelste hervorming in het hoger onderwijs van de afgelopen dertig jaar. Daarom vijf vragen over de studiefinanciering.

Video en Audio

Meer video en audio