NOS NieuwsAangepast

30 jaar voor footballcoach Sandusky

Voormalig football-coach Jerry Sandusky van de Amerikaanse Penn State University is veroordeeld tot minimaal dertig jaar cel. De rechter stelde vast dat Sandusky (68) schuldig is aan het misbruik van zeker tien minderjarige jongens.

Het schandaal op de universiteit kwam eind eind vorig jaar aan het licht. Het misbruik door Sandusky begon in 1998. Hoofdcoach Joe Paterno wist ervan af, maar greep niet in.

Kampioenschappen ingetrokken

De National Collegiate Athletic Association (NCAA) legde Penn State deze zomer al een zware straf op voor het jarenlange misbruik van kinderen. De universiteit moest 60 miljoen dollar betalen, alle kampioenschappen uit de periode 1998-2011 werden ingetrokken en het hoofdteam werd voor vier jaar uitgesloten van competitie.

Sandusky ging in 1999 met pensioen, een jaar nadat het misbruik was begonnen. Als de universiteit Sandusky niet langer toegang had gegeven tot het complex, had verder misbruik voorkomen kunnen worden, concludeerde de NCAA.

Achterstandswijken

Veel jongens die Sandusky misbruikte, kwamen uit achterstandswijken. Hij benaderde ze via een eigen stichting en gaf ze cadeaus. Hij misbruikte de jongens in de kleedkamer, maar ook bij hem thuis of in motels.

Sandusky zegt dat hij onschuldig is. Hij zegt dat hij onterecht als een monster wordt afgeschilderd en dat hij alleen seks heeft gehad met zijn vrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl