NOS NieuwsAangepast

Merkel: licht aan eind van de tunnel

Bondskanselier Merkel heeft in Athene gezegd dat de situatie in Griekenland niet uitzichtloos is. Griekenland beleeft zware tijden en de weg naar herstel is lang, "maar ik ben ervan overtuigd dat er licht is aan het eind van de tunnel", zei Merkel op een persconferentie met premier Samaras.

De bondskanselier benadrukt dat ze wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft. Volgens haar heeft iedereen daar belang bij en verdienen de Grieken het om later de vruchten te kunnen plukken van hun lijden.

'Gedegenheid is belangrijk'

Journalisten vroegen Merkel tijdens de persconferentie hoe lang ze nog kan wachten op het rapport van de trojka over Griekenland. Als het klaar is, is het klaar, zei Merkel. "Gedegenheid is belangrijker is dan snelheid."

Merkel bood Athene ook financiële hulp aan, onder meer bij de hervorming van de gezondheidszorg. Het geld daarvoor komt uit Europese fondsen.

De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds werken nog altijd aan een rapport over de financieel-economische situatie in Griekenland. Of Athene een nieuwe lening krijgt, is grotendeels afhankelijk van dat rapport.

Rellen

Voor het parlementsgebouw op het Syntagmaplein protesteerden duizenden Grieken tegen Merkel. Het protest begon vreedzaam, maar in de loop van de middag ontstonden rellen. Groepjes betogers bekogelden de mobiele eenheid met flessen en stenen. De ME gebruikte traangas om de betogers van het plein te jagen.

In de Griekse hoofdstad zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen voor het bezoek van Merkel. Een groot deel van het centrum is afgegrendeld, maar voor het parlementsgebouw was een demonstratie toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl