NOS NieuwsAangepast

'Breivik aangerand door moeder'

De moeder van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik heeft hem 'geseksualiseerd', geslagen en hardop dood gewenst toen hij 4 jaar was. Dat staat in een nieuw boek over de rechtsextremist.

In rapporten van kinderpsychiaters staat dat Breiviks moeder Wenche Behring bang was dat de kleuter iemand zou aanvallen, stelt auteur Aage Storm Borchgrevink in zijn boek. Ze vond haar zoontje al "agressief, hyperactief en vastklampend" toen ze hem borstvoeding gaf.

"Behring zag hem als een volwassen gewelddadige persoon, ook al was hij maar een klein jongetje. Ze was bang dat hij mensen zou aanvallen", schrijft Borchgrevink. Het ene moment sprak ze op een suikerzoete toon tegen Breivik, het andere moment zei ze dat ze hem dood wenste, schrijft de auteur. In een poging macht uit te oefenen, sloeg ze hem. Breivik liet honend merken dat de klappen geen pijn deden en lachte op een manier die ze "neerbuigend, ongepast en spottend" vond.

Hetzelfde bed

Behring en haar 4-jarige zoon verbleven in 1983 een paar weken in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. "De moeder en Anders slapen 's nachts in hetzelfde bed met zeer intiem lichamelijk contact", citeert Borchgrevink uit rapporten van het centrum.

De kliniek omschreef Behring als "een vrouw met een extreem moeilijke opvoeding, borderline-persoonlijkheid en een allesomvattende maar slechts deels zichtbare depressie". Ze projecteerde haar primitieve agressieve en seksuele fantasieën op Breivik.

Privacy

In Noorwegen is er kritiek op het boek van romanschrijver Borchgrevink, omdat hij door het publiceren van delen van de rapporten de privacy van Breiviks moeder zou schenden. De dag nadat haar zoon 77 mensen had vermoord, werd ze opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Behring hoefde vanwege haar gezondheidstoestand niet te getuigen in het proces tegen haar zoon. Ook gaf ze de psychiater die de familie in 1983 en 1984 onderzocht geen toestemming om te getuigen. Daarmee voorkwam ze dat de informatie uit het boek werd gehoord in de rechtbank.

Systeem

Maar Borchgrevink vindt dat er reden is om wel uit de rapporten te citeren. Nadat Breiviks vader de voogdij over zijn zoon had verloren, adviseerden maatschappelijk werkers om de jongen ook bij zijn moeder weg te halen, en daarmee "meer ernstige psychopathologie" te voorkomen. Die adviezen werden genegeerd.

Borchgrevink zegt dat dat hem ervan overtuigde dat hij moest publiceren. "Het feit is dat hij eigenlijk al door het systeem gepakt was vóór de actie. Hij was in het systeem, maar het systeem liet hem gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl