NOS NieuwsAangepast

Relletjes Athene bij bezoek Merkel

In Athene heeft de politie traangas ingezet tegen een groep betogers die met stenen en flessen gooide. Ze protesteren tegen bondskanselier Merkel, die in de Griekse hoofdstad is voor een gesprek met premier Samaras.

Op het Syntagmaplein staan duizenden demonstranten. Ze hebben spandoeken meegenomen met verwijzingen naar nazi-Duitsland. De sfeer voor het parlementsgebouw was aanvankelijk gemoedelijk, maar in de loop van de middag ontstonden relletjes. Op de Griekse televisie was te zien dat betogers een vlag van nazi-Duitsland verbrandden.

Er zijn in Athene uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om onlusten te voorkomen. Grote delen van het centrum van de hoofdstad zijn afgegrendeld. Merkel blijft zo'n zes uur in Griekenland. Behalve met de premier heeft ze ook een gesprek met president Papoulias.

Demonstraties

De regering had een algemeen demonstratieverbod afgekondigd, maar onder druk van de vakbonden mag er toch op enkele plekken gedemonstreerd worden, waaronder op het Syntagmaplein bij het parlementsgebouw.

Er zijn 7000 agenten op de been en ook zijn scherpschutters ingezet. Op de route die Merkel zal afleggen, worden helikopters ingezet. De Duitse ambassade wordt zwaar beveiligd.

Veel Grieken houden Merkel verantwoordelijk voor de strenge financieel-economische eisen die aan het land worden gesteld. De Griekse media hebben Merkel meerdere keren afgebeeld als nazi; een krant kwam zondag met de kop 'Heil, Merkel!'.

Trojka

De trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds brengt binnenkort rapport uit over de situatie in Griekenland. Voorzitter Juncker van de eurogroep riep de trojka gisteren op om voor de EU-top van 18 en 19 oktober verslag uit te brengen. Het is onduidelijk of die datum wordt gehaald; er zijn ook berichten dat het rapport pas volgende maand wordt gepubliceerd.

Athene is afhankelijk van de trojka; zonder een nieuwe lening kan het land binnen een paar weken failliet gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl