NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs voor onderzoek naar licht

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is toegekend aan de Fransman Serge Haroche en de Amerikaan David Jay Wineland. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar de interactie tussen licht en materie.

De jury roemt de wetenschappers om hun revolutionaire methoden waardoor het mogelijk wordt om quantumsystemen, systemen van zeer kleine deeltjes, te meten en te manipuleren (.pdf).

Nauwkeurige klokken

Dankzij het onderzoek van Haroche (68) en Wineland (68) zijn extreem nauwkeurige klokken mogelijk geworden. Als een klok die de wetenschappers hebben gebouwd, zou hebben bestaan sinds het ontstaan van het universum, zou die nu maar hooguit vijf seconden verkeerd lopen.

Ook kunnen dankzij hun onderzoek in de toekomst quantumcomputers worden ontwikkeld, die veel sneller zijn dan de huidige computers.

Haroche was erg blij met het nieuws. Hij werd gebeld door het Nobel Comité toen hij op straat liep met zijn vrouw. "Ik zag op het scherm van mijn telefoon dat ik werd gebeld door een Zweeds nummer. Toen ben ik maar even gaan zitten."

Stamcelonderzoek

Gisteren werd de eerste Nobelprijs van dit jaar toegekend. De Nobelprijs voor Geneeskunde ging naar de Brit John B. Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka. Zij hebben onderzoek gedaan op het gebied van stamcelontwikkeling.

De komende dagen worden nog de winnaars van de Nobelprijzen voor Scheikunde, Economie en Literatuur bekendgemaakt. De prijzen worden uitgereikt in december. Winnaars krijgen een medaille en bijna 940.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl