NOS NieuwsAangepast

Ziektekostenpremie steeds hoger

De ziektekostenpremie is de afgelopen zeven jaar ongeveer drie keer zo hoog geworden. In sommige gevallen zelfs vijf keer. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer, die onderzoek heeft gedaan naar de kostenstijging sinds 2005.

De meeste mensen zijn nu voor de basisverzekering drie keer zoveel kwijt als zeven jaar geleden, toen Nederland nog het ziekenfondssysteem had. Mensen die in 2005 bij de goedkoopste verzekeraar zaten, zijn nu zeker vijf keer zo duur uit.

Independer heeft gekeken naar wat bij mensen van hun rekening wordt afgeschreven. In 2005 kregen verzekerden geld terug als ze weinig kosten hadden gemaakt; nu moeten ze eerst een eigen risico betalen. De zorgtoeslag die miljoenen mensen krijgen, rekende Independer niet mee.

Medicijnen goedkoper

Verzekeraar DSW maakte kort geleden bekend dat hij de premie komend jaar niet verhoogt, onder meer omdat medicijnen goedkoper zijn geworden.

Independer verwacht dat andere verzekeraars wel hun premie verhogen. Sommige kosten die eerst in de AWBZ zaten, moeten nu worden ondergebracht in de basisverzekering en dat berekenen de verzekeraars door aan hun klanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl