Spanning in Athene rond Merkel

Een bezoek met veel ophef eromheen, maar met waarschijnlijk weinig concrete resultaten. De halve dag die bondskanselier Angela Merkel vandaag doorbrengt in Griekenland, was voor Griekse vakbonden aanleiding om grote demonstraties aan te kondigen, maar die werden gisteren verboden.

De bonden wilden tijdens het bezoek op het Syntagma-plein protesteren tegen de hervormingen en bezuinigingen die Griekenland in de greep houden. Om 12.30 uur komt Merkel op de luchthaven van Athene aan en een half uur later wordt ze verwacht bij het kantoor van de Griekse premier Samaras.

Zo'n 7000 politieagenten zijn op de been om protestacties de kop in te drukken.

Begrip tonen

Veel Grieken houden Merkel verantwoordelijk voor de harde lijn van Europa. De Duitse minister van Financiën deed zijn reputatie eer aan door aan de vooravond van het bezoek van Merkel de Grieken opnieuw te waarschuwen dat ze geen "bodemloos vat" moeten worden.

Concreet zal de komst van Angela Merkel niet veel veranderen aan de situatie. Verwacht wordt dat ze begrip toont voor de moeilijke periode waar Griekenland in zit, maar dat ze vooral zal benadrukken dat er geen andere weg is dan de ingezette bezuinigingen en hervormingen voort te zetten.

Samaras heeft de Duitse bondskanselier tijdens een bezoek aan Berlijn persoonlijk uitgenodigd om naar Athene te komen. Hij hoopt dat Merkel wat bemoedigende woorden komt spreken, waarmee hij zijn voordeel kan doen in de binnenlandse politiek. Samaras probeert de Grieken te vertellen dat het langzaam maar zeker de goede kant op gaat, dat de bezuinigingen effect sorteren en dat Griekenland in de euro blijft.

Moeilijke besluiten

Veel protesterende Grieken lijden onder de kortingen van de salarissen, pensioenen en uitkeringen en de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud. De werkloosheid ligt officieel op zo'n 25 procent. Samaras ziet de komst van Merkel als een signaal dat Duitsland Griekenland niet laat vallen, ook niet als er de komende weken moeilijke besluiten moeten worden genomen om een volgend bedrag van het hulpgeld uit te betalen, in ruil voor een volgend bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro.

In Griekse media wordt Merkel, net als andere Duitse politici, geregeld afgebeeld met hakenkruizen of andere verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl