NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak Chemie-Pack van start

Vandaag begint de rechtszaak over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Voor de rechtbank in Breda staan de directeur, de veiligheidscoördinator en een productieleider terecht. Ze worden beschuldigd van opzettelijke brandstichting en overtreding van milieuwetten.

Chemie-Pack, een bedrijf waar chemische producten werden herverpakt, brandde op 5 januari 2011 tot de grond toe af. Er waren geen doden of gewonden, maar de schade aan het milieu was enorm. Die schade bedroeg ruim 70 miljoen euro.

Veiligheidscultuur

Voor de rechtszaak zijn elf zittingsdagen uitgetrokken, verdeeld over zes weken. De eerste dagen worden gebruikt om een aantal getuigen te horen. Onder hen is ook productiemedewerker Mohammed, de man die bekend heeft dat hij de brand heeft veroorzaakt toen hij met een gasbrander een vloeistofpomp wilde ontdooien.

Mohammed staat zelf niet terecht. De officier van justitie heeft hem in ruil voor zijn verklaring toegezegd dat hij niet vervolgd wordt. Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijker om de veiligheidscultuur binnen Chemie-Pack aan de kaak te stellen. De advocaten van de verdachten vinden dit een merkwaardige gang van zaken.

Getuigen

Andere getuigen die zijn opgeroepen zijn (ex-)medewerkers van Chemie-Pack, ambtenaren van de gemeente Moerdijk en de politie en deskundigen op het gebied van brandblusapparatuur. De rechtbank hoopt voor Kerstmis uitspraak te kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl