NOS NieuwsAangepast

Steeds minder huizen opgeknapt

Steeds meer huizenbezitters zien af van het opknappen van hun woning. Dat zegt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Banken moeten zich houden aan strengere regels en lenen daardoor minder makkelijk geld uit voor het verbeteren van woningen.

Volgens NHG is dat een bedreiging voor de kwaliteit van de Nederlandse woningen. De stichting staat garant voor bijna een miljoen koopwoningen. Als die niet goed meer worden onderhouden is dat een extra risico voor het garantiefonds.

De Nationale Hypotheek Garantie beschermt kopers met een hypotheek tot 320.000 euro als zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Zo kan vaak een gedwongen verkoop van het huis worden voorkomen.

Strengere regels

Tot voor kort kon een verbouwing worden gefinancierd door de hypotheek te verhogen. Maar door de nieuwe bankencode gelden nu strengere regels. Nu mag alleen de waardevermeerdering na het opknappen worden meegenomen in de hypotheek. Opknappen is daardoor minder aantrekkelijk.

Het aantal nieuwe garanties voor woningverbetering is dit jaar afgenomen met ruim 9000. In de eerste drie kwartalen van 2012 werden er 17100 garanties afgesloten. In dezelfde periode in 2011 waren dit er nog 26200.

Door de malaise op de woningmarkt neemt het aantal gedwongen verkopen met verlies fors toe. In de eerste drie kwartalen ontving het fonds 2560 verliesdeclaraties, in dezelfde periode in 2011 waren dat er nog 1439.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl