NOS NieuwsAangepast

Nieuwe inslag Turks grondgebied

Er blijven Syrische mortiergranaten inslaan op Turks grondgebied. Het Turkse persbureau Anadolu meldt dat vandaag een projectiel terechtkwam in de provincie Hatay, bij het plaatsje Altinozu.

Ook een Turkse overheidsfunctionaris sprak tegen persbureau Reuters over een nieuwe granaatinslag in Hatay. De mortiergranaat zou zijn neergekomen in een katoenveld, waar verscheidene mensen aan het werk waren. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Volgens de overheidsfunctionaris heeft Turkije de beschieting beantwoord met een aanval. De Turkse media laten in het midden of er teruggeschoten is.

'Op alles voorbereid'

De afgelopen weken zijn vanuit Syrië vaker beschietingen geweest op Turkije. Woensdag vielen daarbij voor het eerst doden: vijf Turken kwamen om het leven in het grensstadje Akçakale, in het zuidoosten van Turkije. Sindsdien sloegen er vrijwel dagelijks mortiergranaten in over de grens in Turkije.

Het Turkse parlement gaf de regering vorige week een mandaat om buiten de landsgrenzen militair in te grijpen als dat nodig wordt geacht. Premier Erdogan gaf eerder te kennen dat Turkije niet uit is op een oorlog met Syrië, maar hij waarschuwde ook dat zijn land op alles voorbereid is.

De Turkse president Gul zei vandaag tegen journalisten in Ankara dat er zich in Syrië een rampscenario voltrekt. Ook zei hij dat de Turkse regering voortdurend in contact staat met het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl