NOS NieuwsAangepast

Gekaapte brieven op internet

Het Meertens Instituut heeft zo'n 3000 brieven gepubliceerd uit de 17de en 18de eeuw. De documenten waren lange tijd in Engelse handen, nadat Nederlandse schepen door de Britten waren gekaapt. Ze lagen daarna jarenlang in archieven.

De helft van de brieven bestaat uit zakelijke post die meevoer op handelsschepen. De post geeft volgens het instituut een gedetailleerd beeld van de Nederlandse handelsbetrekkingen in die tijd.

Tussen de duizenden documenten zitten ook dagboeken en persoonlijke brieven. Volgens de onderzoekers geven die poststukken informatie over het dagelijkse leven op suikerplantages in Suriname en theeplantages in Indonesië. Ook gaan veel brieven over de slavernij.

Oud Nederlands

De teksten zijn soms lastig te lezen, omdat de Nederlandse taal in de loop der jaren behoorlijk veranderd is. Ook wordt er nauwelijks interpunctie gebruikt. Zo schrijft ene Jeltie Pietters: "Als dat ick ul liefhebbende huisvrou Jeltie Pietters laet ik u mijn beminde man weten als dat ick doer godt genade beneuens onse kindere noch bij goeder gesonthijt ben".

De 3000 ingescande brieven zijn via de website Gekaaptebrieven.nl te lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl