NOS NieuwsAangepast

Van Ojik volgt Sap op

Bram van Ojik is de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij volgt Jolande Sap op, die afgelopen vrijdag aftrad omdat het partijbestuur geen vertrouwen meer in haar had. Inmiddels is ook het partijbestuur opgestapt.

De drie overgebleven Kamerleden kwamen vanmorgen bij elkaar om onderling te bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter zou worden. Later schoof ook Linda Voortman aan. Zij komt in plaats van Sap in de Tweede Kamer.

Tijdens een persconferentie zei Van Ojik ervan overtuigd te zijn dat GroenLinks er snel weer bovenop zal komen. De kiezer heeft de partij volgens hem een gele kaart gegeven. Hij heeft vooralsnog geen ambitie om ook partijleider te worden.

Commissie Van Es

"Ik wil een goede fractievoorzitter worden, dat lijkt me voorlopig meer dan genoeg." De partij had volgens Van Ojik niet de tijd om het rapport van de commissie Van Es over de verkiezingsnederlaag af te wachten. Daarom moest Jolande Sap vertrekken.

"Het was duidelijk dat het vertrouwen ontbrak dat GroenLinks er met Jolande Sap weer bovenop zou komen", zei Van Ojik. Van Ojik voelt niets voor een fusie met andere partijen. Ook de naam GroenLinks moet niet veranderen. Het gedachtegoed van de partij staat volgens hem niet ter discussie.

Van Ojik (58) stond bij de verkiezingen vorige maand nummer 2 op de lijst van GroenLinks. Ook in het begin van de jaren negentig zat hij voor die partij in de Tweede Kamer.

Milieudefensie

Hij heeft economie gestudeerd, werkte voor Milieudefensie en was ambassadeur in het Afrikaanse Benin. GroenLinks zit in een diepe crisis. Mede door interne strubbelingen verloor de partij bij de verkiezingen 6 van de 10 zetels. Volgens Van Ojik lag het niet aan het verkiezingsprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl