Samson presenteert rapport
De commissie-Samson presenteert vanochtend de resultaten van een groot onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de jeugdzorg. De commissie, die onder leiding staat van Rieke Samson, onderzocht de aard en omvang van seksueel misbruik in pleeggezinnen en tehuizen.
De persconferentie wordt vanaf 10.25 uur live uitgezonden op Nederland 1 en Radio 1. Daarnaast is de persconferentie te volgen op Journaal 24.
Na de presentatie van de onderzoeksresultaten zal Jeugdzorg Nederland op een eigen persconferentie met een reactie komen.
Belangrijke conclusies
De NOS berichtte vrijdag en gisteren al over enkele conclusies uit dat rapport. Zo komt seksueel misbruik twee keer zo vaak voor bij kinderen in een jeugdzorginstelling als bij kinderen die thuis opgroeien. Bij kinderen met een verstandelijke handicap is dat zelfs drie keer zoveel. Jeugdzorg Nederland zal vandaag maatregelen aankondigen.
Samson concludeert dat jeugdzorgmedewerkers onvoldoende oog hebben voor seksueel onaanvaardbaar gedrag. Volgens de onderzoekers wordt slechts 2 procent daarvan gezien en onderkend. "De sector is onvoldoende in staat het probleem te onderkennen en adequaat te reageren", staat in het rapport.
Een groot deel van de meldingen van seksueel misbruik gaat over zaken die tientallen jaren geleden speelden. De commissie onderzocht misbruik van 1945 tot nu.
Jongeren onderling
In het rapport wordt ook een beeld gegeven van de daders. Het meeste misbruik wordt gepleegd door kinderen en jongeren onderling. De daders zijn vaak mannen. Hulpverleners die in de fout gaan hebben vaak nog geen verleden van seksuele delicten.
Samson zegt in het rapport ook dat ze zich grote zorgen maakt over de toekomst van jeugdzorg. Er komt een grote stelselwijziging aan waardoor de jeugdzorg in de toekomst een gemeentetaak wordt. Samson is bang dat het toezicht op jeugdzorg dan versnippert.
Het onderzoek heeft ruim 2 jaar geduurd. Halverwege het onderzoek, in juni 2011, liet de commissie al weten geschokt te zijn over het beeld dat was ontstaan nadat 500 meldingen waren geanalyseerd. Misbruik in de jeugdzorg kwam schrikbarend veel voor, concludeerden de onderzoekers.
Nazorg
Slachtofferorganisaties en Slachtofferhulp Nederland maken zich zorgen over wat het rapport losmaakt onder lotgenoten. Zij vinden dat de nazorg na vandaag niet goed is geregeld door de overheid.
De organisaties waarschuwen ook dat ze geen genoegen nemen met erkenning, maar willen ook genoegdoening en compensatie.
Reacties
Wilt u naar aanleiding van de berichtgeving uw verhaal kwijt, mail dan naar onze redacteur Ardi Vleugels.