NOS NieuwsAangepast

Commercieel vrachtschip naar ISS

Vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida is een commercieel vrachtschip gelanceerd, dat het internationale ruimtestation ISS moet bevoorraden. Het is voor het eerst dat een commercieel vrachtschip het ISS bevoorraadt.

De zogeheten Dragon-capsule moet woensdag bij het ISS aankomen. Er is voor ruim 450 kilo vracht aan boord, inclusief chocolade-vanille-ijsjes voor de drie bemanningsleden van het ISS.

Test

In mei koppelde een Dragon-capsule ook al aan het internationale ruimtestation, maar die missie was vooral bedoeld om de systemen te testen. André Kuipers loodste het vrachtschip toen binnen.

De komende jaren moeten er nog minimaal elf vluchten met een Dragon naar het ISS volgen. Dat is afgesproken in een contract ter waarde van 1,2 miljard euro tussen de NASA en het bedrijf SpaceX, dat de Dragon heeft ontwikkeld.

Ook astronauten

De capsule koppelt over ongeveer drie weken los en moet dan aan een parachute in de oceaan landen. SpaceX hoopt binnen drie jaar ook astronauten met de Dragon naar het ISS te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl