NOS NieuwsAangepast

Feest rond 60ste verjaardag Poetin

De Russische president Vladimir Poetin is vandaag 60 jaar geworden. Hoewel het Kremlin had aangekondigd dat Poetin zijn verjaardag niet uitgebreid wilde vieren, was het op verschillende plaatsen in het land feest.

Op een plein in het centrum van Moskou hield de regeringsgezinde jeugdbeweging Mestniye een soort sportdag onder de naam 'Doe je best voor Poetin'. De beweging had gekozen voor een sportdag, omdat Poetin zich veelvuldig inzet om sport populair te maken.

Ontbloot bovenlijf

De afgelopen jaren werd de zwarte-band-judoka onder meer gespot terwijl hij paardreed (met ontbloot bovenlijf), ijshockeyde met het nationale team en bobsleede.

Ook in Moskou was een kunsttentoonstelling genaamd 'Poetin: de man met het grootste hart van de wereld'. Op de schilderijen waren enkele memorabele momenten van 'Grote Poe' te zien.

Zo hing er een schilderij waarop Poetin te zien is terwijl hij in een hang-glider met kraanvogels meevliegt. Ook had schilder Alexei Sergiyenko hem afgebeeld met een betraand gezicht na zijn verkiezingsoverwinning van dit jaar.

'Berg Poetin'

In Noord-Ossetië werd het eerbetoon aan de leider hogerop gezocht. In de deelrepubliek beklommen tien bergbeklimmers een 4000 meter hoge klif om een portret van 4 bij 6 meter van hun leider te plaatsen. De voorzitter van de regionale alpinistenfederatie heeft een officieel verzoek ingediend om de berg om te dopen tot 'Berg Poetin'.

Maar niet overal was de stemming even feestelijk. In Moskou werden tenminste zes mensen opgepakt die zich bij het presidentiële paleis hadden verzameld.

Vrienden en familie

Op de Facebook-pagina 'Tijd voor grootvader om op te stappen' was opgeroepen om cadeau's mee te nemen voor Poetin, om zijn pensioen te vieren. De Russische ME brak de demonstratie uiteindelijk op.

De president zelf vierde zijn verjaardag met vrienden en familie in zijn huis in St. Petersburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl