NOS NieuwsAangepast

'Jeugdzorg moet excuses maken'

Jeugdzorginstellingen zouden excuses moeten aanbieden aan mensen die in tehuizen of pleeggezinnen zijn misbruikt. Dat is een van de aanbevelingen van de commissie-Samson, die onderzoek heeft gedaan naar misbruik van minderjarigen die door de overheid uit huis zijn geplaatst.

Het rapport wordt morgen gepresenteerd. Een voorpublicatie is in handen van de NOS.

Samson vindt dat besturen van instellingen zich niet kunnen verschuilen achter gebrekkige of kwijtgeraakte dossiers. De sector is volgens haar onvoldoende in staat om seksuele problematiek te onderkennen en bespreekbaar te maken. Ook wordt er niet adequaat ingegrepen.

Taboe op seksualiteit

Er is volgens de commissie een taboe op seksualiteit dat al begint op de opleidingen. Daar zou standaard aandacht voor seksualiteit en seksuele problemen moeten zijn en niet alleen in keuzevakken.

De commissie richt haar pijlen ook op de Inspectie Jeugdzorg. "Die moet af van alleen maar papieren toezicht" en moet meer het veld in. De commissie waarschuwt dat het toezicht op de jeugdzorg niet bij de gemeenten moeten worden gelegd, omdat het dan versnippert. Door een stelselwijziging dreigt dat wel te gebeuren. "Zorgwekkend", oordeelt Samson.

20 jaar beleidsplannen

Nadat vrijdag al een deel van de conclusies was uitgelekt, lieten slachtoffers weten excuses te willen van de instellingen en van de overheid. Op de overheid en dan met name het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Samson ook forse kritiek.

Zo is haar commissie vooral verbaasd dat er al 20 jaar beleidsplannen zijn gemaakt over kindermishandeling en het terugdringen van seksueel misbruik, zonder dat er ook echt iets is gebeurd.

Bekijk een overzicht van de werkzaamheden van de commissie-Samson.

Wilt u naar aanleiding van de berichtgeving uw verhaal kwijt, mail dan naar onze redacteur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl