NOS NieuwsAangepast

Weer mortiergranaten in Turkije

Er zijn opnieuw mortiergranaten vanuit Syrië afgevuurd op Turks grondgebied. Net als de afgelopen dagen heeft Turkije inmiddels teruggeschoten.

Zeker drie granaten ontploften vanmiddag in het Turkse grensstadje Akçakale. De granaten kwamen terecht in dezelfde straat die woensdag ook al werd bestookt. Bij die aanval vielen toen vijf doden.

Per abuis

Aan de andere kant van de grens, in Syrië, wordt op dit moment hevig gevochten. Mogelijk dat daarbij een mortier is afgeschoten die per abuis in Turkije terecht kwam. Dat meldt correspondent Bram Vermeulen. Die bevindt zich in het grensgebied.

Op dit moment staan strijders in Syrië klaar om het leger opnieuw aan te vallen, dus mogelijk dat er nog meer mortieren op Turks grondgebied terecht komen.

Excuses

Na de beschieting woensdag waarbij 5 doden vielen, bood Syrië daarvoor excuses aan en beloofde dat het niet meer zou gebeuren. Toch zijn er sinds woensdag vrijwel elke dag beschietingen geweest. Maar daarbij zijn geen doden gevallen.

Als reactie op de beschieting van woensdag nam Turkije op woensdag en donderdag verschillende militaire doelen in Syrië onder vuur. Daarbij kwamen meerdere Syrische militairen om het leven. Vrijdag kwam er ondanks dat opnieuw een Syrische granaat terecht in de Tukse provincie Hatay, bij de plaats Altinozu.

Spanning loopt op

Turkije reageerde dezelfde dag met beschietingen in Syrië. Dat gebeurde zaterdag opnieuw: nadat een Syrische mortiergranaat in het grensdorp Güveççi in de provincie Hatay neerkwam, beschoot Turkije verschillende doelen in het Noordwesten van Syrië.

Door de beschietingen is de spanning tussen de twee landen flink opgelopen. Het Turkse parlement ging afgelopen week akkoord met grensoverschrijdende militaire operaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl