NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Venezuela begonnen

In Venezuela zijn de stemlokalen opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Zo'n 19 miljoen kiezers bepalen of president Chávez aan een derde ambtstermijn mag beginnen.

Na 14 jaar presidentschap hoopt hij opnieuw voor 6 jaar gekozen te worden. Niet eerder was de verkiezingsstrijd zo spannend als nu. Chávez' jonge uitdager Henrique Capriles is de laatste tijd steeds verder op hem ingelopen. Steeds meer Venezolanen zijn ontevreden over het beleid van de socialistische president.

Grenzen gesloten

Al in de vroege ochtend stonden veel mensen in de rij te wachten om te mogen stemmen. In de aanloop naar de verkiezingen heeft Venezuela de grenzen gesloten om onrust te voorkomen. Verder mogen burgers geen wapens dragen en worden auto's in de hoofdstad Caracas gecontroleerd op wapens.

Alcohol is de hele dag verboden. Er zijn 139.000 militairen op de been om de orde te handhaven.

Hoewel de kandidaten volgens de kieswet al dagen geen campagne meer mogen voeren, sprak Chávez gisteren nog een uur lang met journalisten uit binnen- en buitenland. Hij ging niet in op de vraag of hij uit de politiek stapt als Capriles de verkiezingen wint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl