NOS NieuwsAangepast

Partijbestuur GroenLinks stapt op

Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks legt haar functie neer. Dat zei ze op de bijeenkomst van de partijraad in Utrecht. Ook de rest van het bestuur stapt op.

Weening zegt dat zij verantwoordelijk is voor het opstappen van Sap. Ze zei dat het vertrek van Sap de partij niet heeft gebracht waar ze op had gehoopt.

Weening noemde het "achteraf een inschattingsfout" om Sap de dag na de verkiezingen te steunen in haar besluit om aan te blijven. Al snel bleek volgens haar dat er binnen verschillende afdelingen van GroenLinks geen draagvlak meer bestond en dat heeft ertoe geleid dat ook het bestuur er niet meer op vertrouwde dat Sap een goede leider voor de partij was.

Sap stapte gisteren op, kort nadat naar buiten was gekomen dat het partijbestuur geen vertrouwen meer in haar had. Ze zei dat ze haar beslissing "met pijn in het hart" had genomen.

Verliezers

Bram van Ojik, de nummer 2 van de GroenLinks-fractie, zei dat er "alleen maar verliezers" zijn. "Mensen hebben er van alles aan gedaan om de impasse te doorbreken."

In de zaal leven veel vragen. Leden van de partijraad willen bijvoorbeeld weten waarom er niet is gewacht op het rapport van de commissie-Van Es, die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt.

Maanden duren

Van Ojik zei daarop dat het rapport van die commissie nog wel vier maanden op zich kan laten wachten. Hij wees erop dat de fractie niet gaat over de partijleider, maar dat de Kamerleden wel steeds hebben gezegd dat een partijleider niet kan zonder draagvlak in de partij.

Nu het bestuur is opgestapt, zal de toezichtsraad binnen een week een interimbestuur aanstellen. Dat moet ervoor zorgen dat begin volgend jaar een algemeen ledencongres wordt gehouden over de aanbevelingen van de commissie-Van Es.

De partijraad van GroenLinks is rechtstreeks te volgen op Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl