NOS NieuwsAangepast

Vaak geen kankermedicijn oudere

Oudere mensen die aan kanker lijden, komen vaak niet in aanmerking voor nieuwe, dure medicijnen. Artsen denken dat die niet aanslaan bij ouderen die kwetsbaar zijn doordat ze ook andere klachten hebben, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat de medicijnen tegen kanker bij deze ouderen wel effectief kunnen zijn. Er is niet aangetoond dat ouderen kwetsbaarder worden of dat de behandeling minder goed werkt door de combinatie met andere medicijnen.

Weinig kennis

Onder meer patiënten met darmkanker of de ziekte van Kahler worden minder vaak met de nieuwe, dure medicijnen behandeld. Ook relatief gezonde ouderen krijgen de behandeling vaak niet, blijkt uit het onderzoek. De behandeling kost gemiddeld 22.000 euro per patiënt per jaar.

Hoogleraar Uyl-de Groot, leider van het onderzoek, wijst op het belang van goed onderzoek naar de toegang tot dure medicijnen voor ouderen. Over de werking van een combinatie van geneesmiddelen bij ouderen is nog niet veel kennis, doordat de meeste medicijnen worden getest bij jonge, relatief gezonde patiënten, zegt zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl